Cuma, Şubat 06, 2015

Karnıyarık

Foto : Füsun T.

Güzel yaptığım söylenen yemeklerden biriside karnıyarık. En kolay yemeklerden biri gibi gelir bana her zaman.. O zaman başlayalım tarifi vermeye hemen. Tabii yine ilk kez karnıyarık yapacaklara uygun detay bir tarif olacak . Uzun uzun yazacağım ama korkmayın gerçekten yapımı kolay. 

5 adet patlıcan  Patlıcanı alırken  orta boy ve düzgün olanlarını seçmeye dikkat ediyoruz.
250 gram kıyma           
4 adet sivri biber yada köy biberi  iki tanesi içine iki tanesi süslemeye
1 büyük kuru soğan
2 orta boy domates veya 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
Maydonoz
Karabiber
Tuz

İlk olarak bir teflon tavaya kıymamızı koyuyor ve bir çay bardağı kadar su ilave edip güzelce pişiriyoruz. Kıyma suyunu çekince, içine ince doğranmış kuru soğanı ve küçük doğranmış 2 adet biberi ilave ediyoruz. Yağ koymuyoruz, çünkü patlıcanlar kızaracak ve içine çekeceği yağ, yemek için kafi gelecek. Kıymaya da yağ koyarsak fazla yağlı olur. Bir tatlı kaşığı tuz ve bir çay kaşığı kadar karabiber ilave ediyoruz Soğanlar ve biberler ölünce , mevsim yaz ise bir orta boy domatesi küp küp doğrayıp ilave ediyoruz, mevsim kış ise bir yemek kaşığı dolusu salçamızı ilave ediyoruz. Bir iki dakika karıştırarak domateslerin ölmesini sağlıyoruz. Son olarak içine yarım demetten biraz az maydanozu ince ince doğruyoruz ve bir iki kere karıştırıyoruz. Ocağımızı kapatıyoruz. İç malzememiz hazır. 

Patlıcanları yıkıyor saplarını kesiyoruz. Saplarını kesmeden estetik bir servis yapmak istiyorsanız kalabilir. O zaman, sapı çok uzunsa birazını kesip kısaltacağız. Yıkadığımız patlıcanları temiz bir bez yada havlu kağıtla kuruluyoruz. Bunu yapmamız şart, çünkü patlıcanları kızartacağız. Eğer üzerinde su kalırsa yağa atınca su taneleri çatlamalara sebep olur, eliniz kolunuz yanar. Bir kızartma tavasına zeytinyağı koyuyoruz. Patlıcan kızarırken çok yağ çeken bir sebze, bu yüzden yağı bolca koyuyoruz. Kuruladığımız patlıcanları çizgili soyacağız. Ve patlıcanı tek bir yerden, iki ucunda yer kalacak şekilde,  boydan boya bıçakla yarıyoruz.  Bu yarma işleminde bıçak  patlıcanın altına geçmeyecek. Yani patlıcana bir cep açıyoruz, buraya kıymayı koyacağız sonra. Bu cep çizgisini önceden yapıp kızartıyoruz ki, pişince bize kolaylık olacak. Kızdırılmış yağa patlıcanlarımızı koyup, kızartma işlemi yapıyoruz. Yakmadan orta derece bir kızartma yapmaya dikkat ediyoruz. Kızaran patlıcanları açtığımız .cepler üste gelecek şekilde, fırına verebileceğimiz bir kaba alıyoruz. Elimize bir kaşık alıyor ve o çizginin içine kaşığı sokup cebi genişletiyoruz. Patlıcanların karnı yarılmış oluyor böylece. Bu yarıklara da hazırladığımız kıymalı içi bir kaşık yardımı ile dolduruyoruz. Bir adet domatesi halka şeklinde bölüyor ve patlıcanların üzerine koyuyor, onun üzerine de sivri biber koyuyoruz. 

Sıra pişirmeye geldi. Fırınımızı 200 derecede yakıyor, yemeğimize bir çay bardağı su ilave ediyor ve fırına veriyoruz. Suyunu tamamen çekince pişmiş oluyor. Dikkat edin yakmayın. Neticede bir çay bardağı su. 15 dk kadar bir sürede suyunu çekebilir. İçini ve dışını daha önce pişirme işleminden geçirmiş olduğumuz için, saatlerce pişmesi gerekmiyor zaten.

Foto: Füsun T.
Yanına pirinç pilavı ve cacık çok yakışır. Bu menüye birde salata ilave edip, misafirlerinizi ağırlayabilirsiniz. Bayılma garantili bir tarif verdim size. Bayılan misafirlerinizi bir sade kahve ile ayıltabilirsiniz. Afiyet olsun, şifa olsun.

1 yorum:

İki Kum Tanesi , zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumda bulunduğunuz için teşekkür eder.

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...